Från arkivet: 2010-06-17

Lars-Eric Sundin skrev i samband med kronprinsessan Victorias bröllop en artikel som publicerades i NWT. Här kommer den återgiven:

Löjtnant Peter Torpman har tillhört hemvärnet sedan 2005, i det som nu är Trossnäs kompani i Karlstad. – Jag såg på tv om tsunamikatastrofen vid nyåret 2005 och att det fanns folk som frivilligt gör en insats och frågade mig varför jag sitter här, jag har ju både tid och vilja?

Han beslöt sig för att bli frivillig soldat i Hemvärnet. Hans tid där började inte så bra, en dåligt genomförd övning gjorde att han såg brister och enda sättet att få en förändring var att skaffa sig en position där man kan påverka. Han började utbilda sig och gå befälskurser och är sedan ett par år plutonchef.

Peters tid i hemvärnet har sammanfallit med den stora förändringens tid när förbanden utvecklats till att bli den numerärt största delen i det territoriella försvaret. Glesnande styrkor har slagits samman till färre men bättre bemannade enheter. Ersättningsnivåerna har också förbättrats, en insatssoldat med åtta dagars tjänstgöring får en utbildningspremie på 7 000 kronor plus ersättning för förlorad inkomst.

För tre år sedan infördes systemet med sammanhängande krigsförbandsövningar. Under dessa tjänstgör man fyra dagar, för insatsförbanden sammanlagt åtta dagar. För befälen är tiden längre. En sammanhängande övning över flera dygn gör folk mer varma i kläderna och ger bättre resultat i utbildningen. Resurserna utnyttjas också bättre med tanke på instruktörer, materiel och transporter. Årets krigsförbandsövning genomfördes sista veckan i maj i Filipstad, vid Brattforshedens flygfält och Horssjöns skjutfält.

Nu står man inför en uppgift av mera ceremoniellt slag under kronprinsessan Victorias bröllop på lördag. Då samlas delar av alla militära enheter i Sverige för att utgöra paradtrupp tillsammans med scouter och en del andra civila organisationer. Medverkar gör 3 400 soldater från alla militära förband och skolor och femton olika musikkårer. Längs kortegevägen genom Stockholms centrum och till slottet kommer truppen att bilda häck. Försvarsmaktens fanor hålls samman i en fanborg som med Arméns Musikkår i täten ska marschera från Humlegården i parad till Norrbro. En officersfanvakt om tre officerare beväpnade med sabel kommer att föra det gamla Värmlands regementes fana, vars traditioner bevaras av Värmlands östra hemvärnsbataljon.

Trupp ur båda de värmländska bataljonerna, östra och västra, kommer att vara med i Stockholm och de båda styrkorna samlades lördagen innan nationaldagen för att träna exercis, detta skedde ute på Örsholmens industriområde i Karlstad.

Peter ska leda kontingenten om 40 soldater ur Värmlands östra bataljon:

– Mycket hedrande, det är lite nervöst inför en så viktig uppgift. Jag är mycket intresserad av Sveriges historia och när man får vara med om något sånt här känner man sig som om man blir en del av historien.