SMI #24 – Ett inledande kåseri

Gomorron från ett soligt och somrigt Hammarö!

Sitter här och förbereder mig för att åka och hämta Claes i C3:an, och kom att läsa detta initiala mejl från Johan där han lägger ut Planen för hur allt är tänkt att gå till. 

Det är en briljant plan, ett genomtänkt upplägg. Och rolig 🙂

På väggteven strömmar nyheterna från världen och situationen i Ukraina delas med oss yrvakna fredsvänner. Så här skulle det väl inte bli? Jag hade ju tänkt att… Putin förstörde, och fortsätter förstöra, många människors planer, och liv, på grund av sina mindervärdeskomplex. Så onödigt. Så tråkigt. Så förfärligt.

Just Putin kanske inte påverkar oss SMI-deltagare så mycket här och nu förutom att han bidrar till ett, i snitt, sämre humör och någon krona på drivmedelspriset. Maten kanske blivit dyrare p g a Putin, men den största delen av den kostnaden kanske vi kan härleda till egna (dumma?) beslut.

Nej, för vår egen del – här och nu – är det återigen Covid som får ta åt sig största delen av skulden för raserandet av en bra plan. Ständigt denna Covid. Hur många planer har detta elände raserat, och fortsätter att rasera? 

Nåväl. Krossade planer är en del av livet och det finns ingen anledning att gräva ner sig. Ur askan från något bra, kan mycket väl något lika bra eller bättre växa. Hur det blir avgörs av de inblandade individerna. 

I frågan om SMI, så tror jag att vi kommer klara oss fint, även om Martins närvaro kommer att vara kännbar – både i form av saknad doft av Livarde och i form uppfriskande skratt och historier som får vänta till nästa gång.

När det gäller planering kommer här avslutningsvis ett par visdomsord från förr.
”Plans are worthless, planning is everything”, sa den gamle generalen Dwight D. Eisenhower. 

Tanken är att man genom att själva planeringsarbetet skapar sig förutsättningar för att snabbt kunna ta fram nya planer som bättre passar den uppkomna situationen.

Helmut von Moltke, chef för den tyska generalstaben, framhöll vidare att ”Ingen plan överlever första kontakten med fienden”. 

Lärdomen av detta ska vara att inte skriva för detaljerade planer utan mer generella och tunna, som snabbt kan anpassas till verkligheten allt eftersom den uppenbarar sig.

Well, planeringsarbetet är gjort, fienden är Covid (och Putin förstås), viljan till anpassning till ny verklighet finns. Och nu hör jag från morgonteven att någon gjort tre eagles på första rundan – verkligheten formar sig återigen mot en stor golfbegivenhet i de västsvenska nejderna. 

Välkommen till Värmland/Dalsland för den 24:e upplagan av Single Malt Invitational.

Nu kör vi!