Pater, ignosce illis, non enim sciunt quod faciunt

(övers: Förlåt dem Fader ty de veta icke vad de gör)

Den svenska ”strategin” mot Covid-19 rullar vidare.

Det senaste som jag sett är att man infört en regel att man, per person, ska ha 10 kvadratmeter att röra sig på i diverse lokaler.

Detta innebär, som en kamrat klargjorde, att på en innebandyplan (40 x 20 m) kan få plats med 80 personer. (!) Men, nu finns det ju andra regler som förhindrar att ungdomar tränar i grupp. Åtta personer per planhalva tydligen.

Men, på vissa ställen använder man sig av den nya ”kvadratmeterbegränsningen (?)” full ut. Bland annat på gymmet under min arbetsplats. På detta gym har jag, trots alla ”Undvik gym! Håll er borta från gym!”, sett som mest fyra till fem personer när jag gått förbi på väg till arbetet. Men nu, med de nya reglerna har gymmet – del av en inte så liten gymkedja – satt upp en lapp på dörren där man deklarerar att ”max 72 personer får vara i denna lokal samtidigt” (!).

Vilken otroligt osammanhängande och obegriplig, eller åtminstone svårförklarad, ”strategi” detta är. 72 svettiga medelålders män får befinna sig på gym – där man uppenbart räknat med all yta som finns i hela företaget (duschar, omklädningsrum o s v) – och springa på löpband och lyfta skrot medan 8 stycken 17-åringar (per planhalva) max får springa omkring på en 800 kvadrat stor innebandyplan.

Önskvärt vore om någon satte sig ner och fick till regler som var enkla och lättbegripliga. Som en av dem – ”Lev som 70-åringar. Håll er hemma och håll avstånd.”

Att man skulle gå ut med ett direktiv om att använda mask, något som president Biden, med sina egna smittskyddsläkare i ryggen, hävdar är ovärderligt – är inte ens någon idé att ta upp i Sverige. FoHM har målat in sig i ett hörn, och tillsammans med Trump och Bolsonaro, varit de som varit mest negativa till maskanvändning – i världen. Med andra ord, det kommer inte att hända.

Well, det hände ju i och för sig, att ”det vore bra om” man använde mask i pendeltrafiken mellan vissa klockslag. Ingen kunde dock nekas att gå på bussen om man vägrade. Tandlöst alltså. Och svårförklarligt för den stora massan. Endast det enkla fungerar. En gammal sanning.

Nu har, efter minst sex månaders förvarning, vaccinationen dragit igång och i Värmland så har 2.65% av befolkningen (ca 321 000 enligt Wikipedia) nu fått sin första dos. Det har gått en månad. Det innebär, att om inget dramatiskt sker, att det kommer ta dryga tre år innan hela Värmland är vaccinerat. Om vaccintillförseln är konstant över tid. Vi får hoppas att så inte är fallet.

Men som alltid – jag är inte bitter.